10 onverbiddelijke no-go’s voor je manager

Polsen naar je kinderwens of je privéleven, je browsegeschiedenis natrekken … Ontdek wat je leidinggevende wél en niet mag vragen of doen!


31.01.2023

Werk jij tegenwoordig ook vaker van thuis? Dat heeft zo zijn voordelen. Maar soms lijkt het er ook op dat de grens tussen privé en werk een beetje vervaagt. Opgelet. De stem van je baas mag dan soms in je woonkamer weerklinken … Toch zijn er grenzen aan wat hij of zij mag vragen of doen.

1. Je uithoren over je privéleven

Wat jij doet in je eigen tijd? Da’s jouw business. Zo heeft je werkgever geen zaken met wie je date, waar je op citytrip gaat, of hoe je weekendplannen eruitzien.

 

2. Polsen naar je gezondheid

Ziekteverlof aangevraagd? Dan hoef je je collega’s geen details of ‘gevoelige informatie’ te verklappen. Een controle- of bedrijfsarts mag je wél vragen stellen over je medische problemen, op voorwaarde dat hij zich aan zijn beroepsgeheim houdt …

 

3. Naar je kinderwens vragen

Krijg je tijdens je sollicitatie of on the job een vraag over je kinderwens of een mogelijke zwangerschap? Dan hoef je niet te antwoorden. Eén uitzondering: als de aard en uitoefening van de job kind en mama kunnen schaden, mag je werkgever ernaar vragen.

 

Krijg je een vraag over je kinderwens of een mogelijke zwangerschap?

Dan hoef je niet te antwoorden.

 

4. Je mailbox uitpluizen en browsegeschiedenis natrekken

Schrijf je tijdens de werkuren een privémail of surf je naar sociale media om likes uit te delen … Je werkgever mag enkel je surf- en mailgedrag nagaan nadat jij uitdrukkelijk toestemming hebt gegeven. Is er een vermoeden dat je je als werknemer niet gedraagt? Dan wordt een controle wel door de vingers gezien. (bv. bij diefstal, fraude …)

 

Je werkgever mag enkel je surf- en mailgedrag nagaan

nadat jij uitdrukkelijk toestemming hebt gegeven.

 

5. Je structureel ander werk geven

Crisis op ’t werk of te weinig personeel? Dan kan het al eens gebeuren dat je wordt ingezet voor een andere taak. Vind je dat maar niks? Neem dan eens je jobomschrijving erbij. Je job mag niet structureel veranderen zonder onderling overleg. Krijg je méér verantwoordelijkheden of hogere werkdruk? Breng zeker je loonpakket ter sprake!

 

6. Je loon achterhouden

Stort jouw werkgever je loon netjes op het einde van de maand? Of steekt het niet op een dag? Het arbeidsreglement schrijft voor dat je loon nooit langer dan 7 dagen na de periode waarvoor je loon betaald wordt, mag achterblijven. Moet je soms echt lang wachten? Dan kan je de sociale inspectie inlichten. (Doe dat bij voorkeur anoniem om je carrière niet te schaden!)

 

7. Je ontslaan zonder geldige reden

Word je ontslagen? Dan is je werkgever verplicht je ontslag te motiveren. Staat er geen reden op je ontslagbrief? Dan kan je die opvragen via een aangetekende brief. Je werkgever antwoordt best binnen de 2 maanden op je verzoek, anders kan jij een boete van 2 weken loon eisen. Ben je het niet eens met de reden? Dan kan je bezwaar aantekenen via de rechtbank. De vraag is wel of je hier veel bij wint …

 

Staat er geen reden op je ontslagbrief?

Dan kan je die opvragen via een aangetekende brief.

 

8. Pesten of intimideren 

Klinkt misschien evident, maar gebeurt nog al te frequent. Heb je het gevoel dat jij of een collega gepest of geïntimideerd wordt door je leidinggevende? Wacht niet te lang en maak ongewenst gedrag bespreekbaar. Heeft je baas er geen oren naar? Doe dan een beroep op een vertrouwenspersoon, bedrijfsarts of preventieadviseur in je onderneming.

 

9. Je filmen of verplichten om thuis je webcam aan te zetten

Zit je al aan je vijfde videogesprek op één dag? Dan is het natuurlijk verleidelijk om je camera te negeren. Eist je leidinggevende om je webcam wél aan te zetten? In principe kan hij of zij je niet verplichten, want da’s een inbreuk op je privacy. Anderzijds heeft je baas wel een punt. Je lichaamstaal is belangrijk en je boodschap komt beter over mét beeld!

 

10. Je verplichten tot een vaccin

Niet meer brandend actueel, maar wel goed om te weten. Je werkgever mag je – tot op vandaag – niet verplichten om je te laten vaccineren. Vaccinatie tegen corona is namelijk vrijwillig. Zie jij van je prikje af? Dan mag je baas je informeren en motiveren, maar hij mag je in geen geval weigeren op de werkvloer.

 

Opgelet: In bepaalde sectoren word je wel verplicht om je tegen andere ziektes te laten vaccineren. Denk aan inentingen tegen hepatitis B of tetanus.  

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.