Wees creatief
Met een creatieve lay-out laat je zien dat je tijd en moeite in je cv gestopt hebt én toon je meteen een stukje persoonlijkheid. Je hoeft trouwens echt geen designtalent te zijn om een aantrekkelijk cv op te maken. Met grafische programma’s als Canva tovert iedereen in no time een knap, professioneel ogend cv uit zijn mouw.
Maak je cv scanbaar
Het is de bedoeling dat een recruiter binnen zes tellen een goed beeld krijgt van jouw belangrijkste competenties. Zorg er dus voor dat jouw cv in één oogopslag de belangrijkste informatie weergeeft. Door keywords in het vet te zetten, leid je de ogen van recruiters naar jouw belangrijke troeven. Denk op voorhand goed na over welke keywords extra aandacht verdienen. Solliciteer je voor een job als softwareontwikkelaar? Dan is het wellicht slim om de focus te leggen op alle software waarmee je kan werken.
Focus op vaardigheden
De meeste voorbeeld cv’s focussen op functies en opleidingen, maar als starter is het slimmer om je vaardigheden in de verf te zetten. Die kan je trouwens op veel meer plekken opdoen dan enkel op de werkvloer.
Groepsprojecten tijdens je studietijd tonen aan dat je kan samenwerken, een buitenlandse stage of wereldreis bewijst dat je uit je comfortzone durft stappen en als fervent teamsporter laat je zien dat je over doorzettingsvermogen en een sterke teamgeest beschikt. Vergeet ook je studentenjobs niet te vermelden: alweer een blijk van verantwoordelijkheid en discipline. Vaardigheden en de bijbehorende soft-skills zijn voor werkgevers erg belangrijk!
Hou het kort
Met een aantrekkelijke lay-out heb je een streepje voor, maar de inhoud van je cv is uiteraard nog belangrijker. Zorg voor een duidelijke structuur. Open met een professioneel ogende foto (geen selfie!) en voorzie korte tekstblokjes waarin je je opleiding, persoonlijke eigenschappen en vaardigheden schetst. Vermijd lange lappen tekst. Wees bondig en to the point. Je schrijft een cv, geen roman. Een of twee pagina’s is een goede richtlijn.
Check, check en dubbelcheck!
Je krijgt maar één kans om een eerste indruk te maken. Let op je taalgebruik. Maak gebruik van je spellingcorrector, dubbelcheck de schrijfwijze van moeilijke woorden (op woordenlijst.org), lees je cv meermaals na én vraag ook een vriend of familielid om hem op taalfouten na te lezen. Wedden dat hij of zij nog enkele lapsussen opspoort?
Test je nieuwe cv
Staat je cv helemaal op punt? Vooraleer je hem enthousiast naar potentiële werkgevers stuurt, doe je er goed aan hem door enkele vrienden of familieleden te laten testen. Geef hen grofweg 6 seconden de tijd om je cv te bekijken en vraag hen na afloop wat ze ervan onthouden hebben. Verwerk hen feedback om je cv te optimaliseren en klaar te maken voor 6 seconden aandacht van een recruiter.
Maak een pdf
Je cv als Word-bestand versturen? Liever niet! Een Word-document kan er op een ander computerscherm of bij het printen helemaal anders uitzien, en met teksten die verspringen en rood onderlijnde woorden maakt jouw cv geen al te beste indruk. Diezelfde problemen kunnen trouwens ook bij andere opmaakprogramma’s voorkomen. Converteer je cv-bestand dus altijd naar pdf. Zo ben je er zeker van dat een recruiter je cv precies te zien krijgt zoals het bedoeld is.
Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels
Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.