Ontslagen worden is bijna altijd een ellendige ervaring. Niemand denkt er graag over na, maar door alert te zijn voor alarmsignalen kan je tijdig actie ondernemen: een tandje bijsteken of een andere job zoeken.
1. Je presteert slecht
Een van de makkelijkste manieren om in te schatten of je job gevaar loopt, is kijken naar je eigen prestaties. Functioneer je op je best? Hoe was je laatste evaluatiegesprek? Wees eerlijk en maak jezelf geen blaasjes wijs. Met een ondermaatse inzet en slechte beoordeling is de kans reëel dat jouw dagen binnen het bedrijf geteld zijn.
2. Je wordt genegeerd
Geraak je nog moeilijk aan de nodige informatie om je werk tot een goed einde te brengen? Heb je de indruk dat anderen je moedwillig tegenwerken? Word je niet langer betrokken bij e-mailverkeer of gevraagd om deel te nemen aan vergaderingen die jou aanbelangen? Wanneer het lijkt alsof je beetje bij beetje uit het bedrijf geknipt wordt, kan dat op een dreigend ontslag wijzen.
3. Je job is een mission impossible
Lukte het je vroeger perfect om je werk naar behoren uit te voeren, maar voelt je job nu als een mission impossible? Een werkgever die je graag wil zien vertrekken, kan het je extra moeilijk maken. Jouw ‘mislukking’ dient dan als bewijs dat je niet langer thuishoort binnen het bedrijf en ontslag de enige optie is. Niet zo netjes, wel een belangrijk alarmsignaal.
4. Je moet iemand opleiden voor jouw job
Als je baas je vraagt om een nieuwe medewerker op te leiden, is dat meestal een blijk van vertrouwen in jouw kennis en kunnen. Maar moet je iemand klaarstomen voor exact dezelfde taken als de jouwe? Dan gaat er het best een alarmbelletje rinkelen. De kans is niet onbestaande dat de nieuwkomer er binnenkort met jouw baan vandoor gaat.
5. Je werkdruk verkleint ongevraagd
Krijg je niet méér verantwoordelijkheden, maar verkleint jouw takenpakket zonder dat je erom vroeg? Worden jouw vertrouwde opdrachten naar collega’s verschoven? Krijg je niet langer de kans om deel te nemen aan opleidingen of workshops? Het lijkt erop dat je werkgever zich langzaam maar zeker voorbereidt op een team zonder jou. Hou rekening met ontslag.
6. Er hangt een rare sfeer
De relatie met je baas is flink verzuurd. De spontane babbeltjes behoren tot een ver verleden en er hangt een rare sfeer wanneer je het ’s ochtends het kantoor binnenstapt. Vertrouw op je buikgevoel. Je weet zelf goed genoeg dat er iets aan de hand is.
7. Je wordt gemicromanaged
Waar je vroeger het volste vertrouwen kreeg, controleert je baas nu elke stap die je zet. Hij checkt je productiviteit op thuiswerkdagen, neemt je resultaten onder de loep en vraagt je voortdurend om updates. Frustrerend, maar vooral een signaal dat je beter niet negeert. Micromanagement kan wijzen op weinig geloof in jouw kunnen. Vind je dat je écht je best doet, maar lijkt je baas het niet te zien? Wacht niet op een mogelijk ontslag. Misschien komen jouw talenten in een ander bedrijf beter tot hun recht.
8. Je kreeg waarschuwingen
Formele waarschuwingen zijn nooit een goed teken. Kreeg je na een mondelinge vingertik ook al een schriftelijke waarschuwing in de bus? Weet dan dat de kans groot is dat er binnenkort nog meer slecht nieuws op je afkomt.
Conclusie
Vrees je dat je binnenkort ontslagen kan worden? Blijf niet bij de pakken neerzitten. Onderneem stappen om je reputatie op het werk weer op te krikken en te bewijzen wat je waard bent. Ben je toe aan een nieuwe start? Maak werk van een sterk CV en ontdek welke interessante jobs er op je liggen te wachten!
Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels
Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.