De lunchpauze wordt al te vaak overgeslagen en voor de pc doorgebracht. Zo blijkt uit onderzoek. Nochtans is een lunchbreak heel belangrijk voor je (mentale) gezondheid. Wij vroegen stresscoach Lieselot Maes en diëtiste Fien Van Hoecke hoe de ideale lunchbreak eruitziet.
“Pauzes zijn nodig om je stressniveau te laten zakken of stabiliseren”, vertelt stresscoach Lieselot Maes. “Je stressniveau bouwt zich van ‘s morgens vroeg op. Stress is niet per se negatief: het helpt je focus te verhogen. Maar je stressniveau mag niet de pan uitswingen. Dan wordt stress toxisch. Door regelmatig pauzes in te lassen tijdens je werkdag – idealiter strek je elk uur vijf minuutjes de benen – laat je je brein en lichaam herstellen na stresspieken. Het is bovendien onmogelijk om uren aan een stuk gefocust te werken.”
Zeker de lunchpauze sla je maar beter niet over. Het is een rustpunt in je werkdag en hét moment om energie bij te tanken voor lichaam en geest door een gezonde lunch. Met deze 8 tips en tricks van de stresscoach en diëtiste lukt het vast:
1. Plan je lunchbreak in
Structuur en routines helpen om goed voornemens vol te houden. Plan je lunchpauze op voorhand in op een vast moment en probeer je eens een week aan die nieuwe routine te houden. Reken minstens een halfuur voor de lunchbreak.
2. Negeer schermen
Trek weg van je computerscherm en negeer je smartphone tijdens de lunchpauze. Kies bewust voor downtime, een prikkelarme omgeving voor je brein. Ga bijvoorbeeld even wandelen. Of ga voor uptime, een meer actieve invulling van je pauze door te sporten of spelletjes te spelen met de collega’s. Kies die hersteltijd die het best bij jou past.
Eén ding is zeker: schermpjes horen er niet bij! Wist je trouwens dat je door te eten aan de computer je verzadigingsgevoel in de war stuurt. Je eet niet bewust – en daardoor vaak te veel – en maakt ongezonde keuzes.
3. Ga even naar buiten
Daglicht werkt in op je amygdala, het angstcentrum in je brein. Het effect van natuurlijk licht is 15 tot 20 keer sterker dan dat van kunstlicht. Zelfs op grijze dagen helpt het om een frisse neus te halen tijdens de lunchbreak.
4. Beweeg
Je hoeft niet intensief te gaan joggen of fitnessen tijdens je lunchbreak, maar kies een gematigde vorm van beweging die binnen je comfortzone ligt. Wandelen, fietsen of enkele stretchoefeningen werken perfect.
5. Sla een praatje met je collega’s
Onderschat het belang van een samenhorigheidsgevoel op het werk niet. Collegialiteit en een positief contact met collega’s stimuleren de productie van oxytocine of het knuffelhormoon. Dat is belangrijk in het stressherstelsysteem.
LEES OOK: Waarom de eerste én laatste minuten op het werk het belangrijkst zijn
6. Vul je bord voor de helft met groenten
Die vormen de basis van je lunch en voorzien je lichaam van vitamines, mineralen en vezels. Varieer voldoende in de groenten, want elke groente brengt andere vitamines en mineralen aan.
7. Vul je lunch verder aan met ¼ eiwitten en ¼ koolhydraten
Kip, zalm of een gezonde vegetarische optie, zoals geroosterde kikkererwten of tofu, zijn perfecte eiwittenleveranciers.Voor koolhydraten zijn volkoren producten, zoals volkoren pasta, bruine rijst of volkorenbrood, de beste keuze. Die zorgen voor een langere verzadiging, meer vezels en een minder hoge suikerpiek (en dus geen middagdip nadien). Ook hier is variatie cruciaal!
9. Doe ’s avonds aan foodprepping
Als je ’s avonds een warme maaltijd bereidt, kan je makkelijk wat extra rijst, pasta of kip voorzien. Die vormen al een deel van je lunch voor de dag nadien. Zo werk je bovendien overschotjes weg en ga je voedselverspilling tegen. Win-win!
Wil je meer inzicht krijgen in het stressmechanisme? Neem dan zeker een kijkje op www.stressbeweegt.be.
Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels
Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.