Heb je klamme handen en breekt het koud zweet je uit wanneer je met je (nieuwe) werkgever over je contract moet praten? Vrees niet. Met deze tips van onderhandelingsexperten prof. Barney Jordaan (Vlerick Business School) en prof. Martin Euwema (KUL) sta je stevig in je schoenen en ben je achteraf een tevreden mens mét een fijn contract onder de arm.
1. Voorbereiding is alles
Stap niet zonder voorbereiding de arena binnen. Zet je wensen en argumenten vooraf goed op een rij, structureer je verhaal en oefen! Repeteer het gesprek met een vriend of zelfs voor de spiegel. Een geoefend spreker met een samenhangend verhaal komt zelfverzekerd over.
2. Wees realistisch
Ga vooraf na wat een realistisch loon is om te eisen. Vergelijk met gelijkaardige profielen in een gelijkaardige functie. Heb je ervaring? Dan zit je alvast in een betere onderhandelingspositie.
Als je er zeker van bent dat je een realistisch voorstel hebt, noem dan gerust een concreet salaris. Vaak eindigt een loononderhandeling niet ver van dat eerste cijfer.
3. Money and more
Beschouw je contractonderhandeling niet louter als een financiële loononderhandeling. Een werkgever kan zoveel meer factoren bepalen die jouw welzijn als medewerker verbeteren.
Denk aan woon-werkverkeer, thuiswerk en tal van extra voordelen (een elektrische fiets, kinderopvang, strijkdienst, maaltijdboxservice op het werk, sportfaciliteiten, opleidingen, …). Dergelijke zaken kunnen je levenskwaliteit en persoonlijke groei aanzienlijk omhoog halen.
4. Lichaamstaal
Nog een argument om dit belangrijke gesprek vooraf in de spiegel te oefenen: je lichaamstaal heeft een heel grote impact. De eerste drie minuten van het gesprek bepalen alles, zowel wát je zegt als hóe je het zegt.
Zorg voor een open, rustige houding en een zelfverzekerde blik. Weet je je geen blijf met je handen? Wring ze zeker niet nerveus in elkaar, maar leg ze rustig op de tafel of op je knieën. Of gebruik je handen om je betoog kracht bij te zetten.
5. Dreigen is not done
Dreig niet met ontslag als je een contractonderhandeling aangaat. Kreeg je een voorstel bij een andere werkgever? Dan is het geen goed plan om dat als dreigement te gebruiken. Wél kan je het als gespreksonderwerp aanhalen en samen een oplossing vinden voor dit gegeven.
Blijf te allen tijde positief tegenover je huidige werkgever, óók als je eigenlijk al weet dat je binnenkort zal vertrekken.
6. Wij, niet ik
We leerden al dat wát je zegt en hóe je het zegt van belang is. Maar ook je taalgebruik heeft invloed op de uitkomst van de onderhandeling. Vermijd bijvoorbeeld een teveel aan ‘ik’ en probeer de ‘wij’-vorm te gebruiken: wij als team.
7. Zeg niet meteen ‘ja’
Heeft jouw nieuwe werkgever een loonvoorstel, dan hoef je dat niet meteen goed te keuren. Je werkgever verwacht dat ook niet. Het is gebruikelijk om een eventueel tegenvoorstel te doen en aan de hand van het loonvoorstel over het totaalpakket te beginnen onderhandelen.
8. ‘Nee’ is niet het eindpunt
Stel dat jouw voorstel een ‘nee’ krijgt, geef dan niet meteen op. Die ‘nee’ is de start van de onderhandeling. Je kan vragen naar de drijfveren en meedenken om tot een compromis te komen. Ook hier is het belangrijk om niet enkel financiële eisen te hebben, maar ook een aantal alternatieve voorstellen.
Een ‘nee’ kan ook tijdelijk zijn, waarbij je enkele maanden later, nadat project x of y goed is verlopen, opnieuw de vraag op tafel kan leggen.
Succes!
Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels
Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.