Dit zijn dé eigenschappen van een succesvol team

Google spendeerde ettelijke jaren en dito budget om uit te zoeken wat het geheim is achter effectieve teams. Project Aristotle – want zo heette het onderzoek – ging niet over rozen. Verschillende pistes leidden de onderzoekers naar een dood spoor.


24.05.2019

Nu Google de uiteindelijke conclusies naar buiten brengt, zijn we er als de kippen bij en komt StepStone met een handig overzicht van de 7 opvallendste conclusies.

Dit artikel verscheen naar aanleiding van een studie van StepStone bij bijna 6000 Belgische werknemers en hun gevoelens over teamwork en hun relaties met de collega’s. De resultaten van dat onderzoek vind je bij onze persberichten terug.

 

  1. Een goed team herken je … niet meteen!

De onderzoekers van Google hielden 180 teams onder de loep. Zowel efficiënte als minder goed presterende teams werden vergeleken: of de teamleden gelijkaardige interesses deelden, of ze eerder extravert of net introvert waren, of mensen binnen één team dezelfde hobby’s beoefenden, veel contact hadden buiten het werk of net niet, of ze een gelijkaardige studierichting volgden, …

Niets van dat alles bleek relevant. De onderzoekers vonden geen enkel patroon terug dat efficiënte teams kon onderscheiden van andere. Effectieve teams bleken vaak heel erg van elkaar te verschillen. En van buitenaf gezien, leken sommige minder goede teams heel sterk op goede teams.

 

  1. Een sterk team bestaat niet uit sterke mensen

De veronderstelling van zowat alle leidinggevenden (ook bij Google) dat je een sterk team creëert als je een aantal sterke medewerkers bij elkaar zet, houdt geen steek. Wié er in het team zit, heeft géén impact op hoe het team presteert. Een team kan bijvoorbeeld helemaal de mist in gaan, ook al zijn de teamleden los van elkaar uitzonderlijk intelligent. Straf!

 

  1. De ongeschreven regels van een team zijn bepalend

Sommige teams lijken geoliede machines op vergaderingen: ze houden vast aan het topic, praten efficiënt en to the point. Andere groepen starten elke meeting met een resem koetjes en kalfjes en wijden bij elk topic oeverloos uit. Maar niets garandeert dat het eerste team efficiënter presteert dan het tweede. De belangrijkste factor voor het succes van een team is een goede groepscultuur, bepaald door ongeschreven regels en tradities waar het team aan vasthoudt. Het zijn die groepsnormen die de prestaties van een team de hoogte in kunnen stuwen.

 

  1. Gelijke zendtijd voor iedereen

Hoewel sterke teams dus op het eerste zicht enorm van elkaar kunnen verschillen qua samenstelling, interesses en gedrag, delen ze toch een aantal eigenschappen. Zo vonden de onderzoekers dat elk teamlid even vaak aan het woord komt. Het is niet zo dat iedereen bij elk project een zegje moet doen, maar aan het eind van de dag heeft elk teamlid ongeveer een gelijk aantal keer gesproken. Bovendien wordt elke bijdrage even hoog gewaardeerd.

 

  1. Empathische collega’s scoren hoger

Een tweede cruciale eigenschap die alle sterke teams lijken te hebben is een hoog empathisch vermogen. Teamleden blijken sterk in het herkennen van emoties en gevoeligheden van hun collega’s. Minder efficiënte teams scoorden daar dan weer onder het gemiddelde.

 

  1. Het team als veilige ruimte

Wanneer een team empathisch blijkt, wanneer iedereen op gelijke manier aan bod komt en elke bijdrage gewaardeerd wordt, dan krijg je psychologische veiligheid in dat team. Elk teamlid voelt zich veilig genoeg om binnen het team ideeën voor te leggen, vragen te stellen en zichzelf te zijn. Die psychologische veiligheid bleek ook een opvallende eigenschap bij de meest efficiënte teams van Google.

 

  1. Daarom was dit onderzoek belangrijk

Goede managers stellen vast: deze conclusies zijn niet nieuw, dit wisten we al jaren. Maar zijn de inzichten van Project Aristotle daarom irrelevant? Helemaal niet. Ze bevestigen met (véél) data wat we al vermoedden en geven ons tastbare informatie over de dynamieken van een goed team.

Het onderzoek zorgde er alvast bij Google voor dat teams op een constructieve manier gaan praten over hoe ze als team functioneren, over hun onzekerheden, angsten en ambities. En dat is al een eerste stap richting broodnodige psychologische veiligheid.

Bovendien helpen deze resultaten jonge managers om meteen te focussen op wat belangrijk is, zonder dat ze eerst tientallen jaren met vallen en opstaan moeten leren hoe een team best functioneert.

Vind jouw droomjob

Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!

Recente jobs

Vind jouw droomjob

Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!