In veel sollicitatiegesprekken wordt er naar je slechte eigenschappen gevraagd. Een eerlijk antwoord verplicht je om je mindere kantjes te onthullen. Met een ontwijkend of oneerlijk antwoord kom je weinig betrouwbaar over. Hoe kun je dan toch een goede indruk achterlaten?
1. Wat je ook doet, zorg dat je een antwoord klaar hebt.
Natuurlijk wil je niet de indruk wekken dat je veel zwakke punten hebt om uit te kiezen. Maar te lang zoeken naar een antwoord wekt de indruk dat je iets wil verbergen, of dat je weinig zelfkennis hebt. Een goede sollicitant is zich bewust van zowel zijn positieve als zijn negatieve eigenschappen.
2. Kies welke slechte eigenschappen je noemt en welke niet.
De rekruteerder stelt eerlijkheid tijdens een sollicitatiegesprek op prijs, maar te eerlijk zijn kan je zuur opbreken. Als de zwakke punten die je opnoemt bijvoorbeeld net essentieel zijn voor de functie waar je voor solliciteert. Kies daarom voor slechte eigenschappen die minder relevant zijn, of maar weinig invloed zullen hebben op je prestaties.
Weet je niet waar te beginnen? Vraag feedback aan je huidige of vorige collega’s, leidinggevenden, docenten, vrienden,… Als je al wat ervaring hebt, bedenk dan eens welke punten regelmatig aan bod kwamen in functioneringsgesprekken of andere evaluaties.
3. Probeer niet om een sterk punt te presenteren als een zwak punt.
Het is logisch dat je je zwakke punten niet graag prijsgeeft. De verleiding is dan ook groot om tijdens een sollicitatiegesprek een eigenschap te noemen die eigenlijk eerder positief is. Maar dat is vaak doorzichtig. De meeste rekruteerders hebben al heel wat kandidaten over de vloer gekregen die beweren ‘te perfectionistisch’ of ‘te hardwerkend’ te zijn. Je fouten toegeven daarentegen getuigt van zelfkennis en geeft aan dat je openstaat voor kritiek.
4. Formuleer een negatieve eigenschap als een punt waar je aan werkt.
Presenteer je zwakke punten tijdens een sollicitatiegesprek als eigenschappen waar je aan werkt en waar je aan zal blijven werken. Zorg dat je taalgebruik positief blijft. Gebruik bijvoorbeeld geen verkleinwoorden en spreek altijd in de tegenwoordige tijd. Anders kan het overkomen alsof je je negatieve kanten wil wegwuiven of weglachen.
Een rekruteerder heeft vaak waardering voor een kandidaat met een gezonde dosis zelfkennis, die zichzelf wil verbeteren. Het kan daarom in je voordeel zijn om open kaart te spelen. Let natuurlijk wel op dat je je CV niet tegenspreekt en dat je geen zwakke punten vermeldt die nefast zijn voor de job.
BEKIJK ZEKER OOK ONZE DUIZENDEN VACATURES & VIND JOUW DROOMJOB
|
5. Maak je zwakke punten tastbaar met concrete voorbeelden.
Net zoals je positieve eigenschappen meer kracht bijzet door voorbeelden te noemen, illustreer je ook je zwakke punten beter met voorbeelden. Zo toon je dat je wil leren van je fouten. Ook kan de rekruteerder zich tijdens het sollicitatiegesprek zo een beter beeld vormen van het effect van je mindere kanten op je prestaties. Bovendien kan je met een voorbeeld aantonen dat je al geëvolueerd bent en dat je aan jezelf blijft werken.
Enkele voorbeelden:
-
Een zwak punt dat heel wat sollicitanten aanhalen tijdens een sollicitatiegesprek, is dat ze impulsief zijn. Voor sommige functies kan dat geen kwaad. Je zal dit dan perfect zo kunnen uitleggen dat het eigenlijk een positief punt wordt. Maar let er wel mee op. Als je solliciteert voor een functie met veel verantwoordelijkheid, bijvoorbeeld over budgetten, kan dit wel als negatief geïnterpreteerd worden.
-
‘Ik ben veeleisend‘. Dat is een zwak punt dat veel rekruteerders te horen krijgen tijdens sollicitatiegesprekken. Let ermee op, want eigenlijk is het een positief punt dat als zwak punt kan worden voorgesteld. Daardoor komt het misschien minder geloofwaardig over.
-
Perfectionistisch zijn is meestal positief, maar het kan net zo goed een zwak punt zijn: perfectionisten maken het zichzelf soms heel moeilijk zodat ze taken moeilijk kunnen afwerken. Net zoals bij ‘veeleisend’ moet je hier mee opletten, omdat het te positief en dus ongeloofwaardig kan overkomen.
-
Als je ongeduldig bent, kan dat een nadeel zijn voor je werk, zeker in bedrijven met veel procedures waar je niet in enkele dagen tijd zaken kan veranderen. Je kan het natuurlijk ook relativeren en zeggen dat je wel hebt leren omgaan met dit zwakke punt en dat het niet betekent dat je je collega’s voortdurend lastigvalt.
-
Ben je een creatieve geest die een tikkeltje chaotisch is en solliciteer je voor je een job waarin creativiteit een grote rol speelt? Dan mag je die eigenschap zeker vermelden tijdens je gesprek. Zeg er wel bij dat je probeert om je planningskills te verbeteren, omdat je zelf ervaren hebt dat werken met een realistische planning makkelijker is voor jezelf en je collega’s.
-
Extravert zijn is een goede eigenschap, maar als je zo vaak het woord neemt dat andere mensen niet meer aan bod komen, kan het ook een minpunt worden. Zeg dus dat je weet van jezelf dat heel open en rechtuit bent, maar dat je tegelijk probeert te luisteren naar wat anderen te zeggen hebben.
Vind jouw droomjob
Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!