Weet jij precies wat er allemaal op je loonbrief staat? Of kijk je enkel naar je nettoloon om te zien hoeveel er die maand precies op je rekening wordt gestort? Wij vroegen Jan Martens, Juridisch Adviseur Research & Innovation bij SD Worx, welke schat aan informatie er in je loonbrief schuilt.
De meeste werknemers ontvangen hem maandelijks, interimwerkers krijgen hem dan weer wekelijks: de loonbrief. Maar weet jij precies wat er allemaal op staat en wat er achter de cijfers schuilgaat? Expert Jan Martens van SD Worx zet alle elementen van de loonberekening voor jou op een rij:
Basismaandloon
“Bij een bediende wordt er meestal gewerkt met een maandloon, bij arbeiders wordt er meestal een uurloon gehanteerd. Je basismaandloon omvat niet enkel de vergoeding voor de dagen/uren dat je gewerkt hebt, maar ook vergoedingen voor betaalde feestdagen, vakantiedagen, ziektedagen, overuren, bonussen, commissielonen, vakantiegeld… Alles waar je RSZ moet op betalen, vormt zo samen het brutoloon.”
“Het basismaandloon hangt vaak samen met barema’s. Merk je bijvoorbeeld een stijging in je maandelijks brutoloon, dan is het mogelijk dat je aantal anciënniteitsjaren net die maand gestegen is.”
Bijdrage voor sociale zekerheid (RSZ)
“Van je brutoloon worden socialezekerheidsbijdragen afgehouden. Bij bedienden is dat standaard 13,07%. De RSZ-bijdrage van arbeiders bedraagt eveneens 13,07%, maar wordt berekend op 108% van het brutoloon. Dit is ter compensatie, omdat vakantiegeld bij arbeiders uit een aparte vakantiekas wordt betaald – en dus niet door de werkgever – en er geen RSZ wordt afgehouden op het vakantiegeld. Deze 13,07% is een optelsom van bijdragen aan de sociale zekerheid: 7,5% vloeit naar de pensioenen, 4,7% naar ziekte en de resterende 0,87% naar de werkloosheid.”
“Voor lage lonen is er een forfaitaire vermindering van de sociale zekerheidsbijdrage. Dit heet de werkbonus. Zo houden werknemers met een brutoloon van minder dan 2560,57 euro toch een hoger nettoloon over.”
Patronale bijdrage sociale zekerheid
“Deze bijdrage is door de tax shift recent gewijzigd. Voor bedienden in de meeste bedrijven bedraagt de basisbijdrage nu 25%, voor arbeiders komt hier nog 5,57% bovenop voor vakantiegeld. Dit is het percentage van het basismaandloon dat de werkgever betaalt aan de sociale zekerheid. De patronale bijdrage hoeft niet op je loonbrief te staan, maar sommige werkgevers voegen dit wel toe. Het komt dus voor op sommige loonbrieven.”
Belastbaar loon en bedrijfsvoorheffing
“Je belastbaar loon is je brutoloon min de RSZ-bijdrage. Op dit bedrag houdt je werkgever de bedrijfsvoorheffing in. Dat is een voorheffing of voorschot op je personenbelasting. Die bedrijfsvoorheffing is geen vast percentage of tarief. Het wordt berekend op basis van je loon, maar ook je burgerlijke staat (gehuwd of niet), kind(eren) ten laste, … spelen een rol.”
“Wanneer je nadien je jaarlijkse belastingsaangifte doet en definitieve aanslag ontvangt, is het mogelijk dat je moet bijbetalen of geld terugkrijgt van de belastingen. Dit komt omdat er bij de berekening van de voorheffing enkel rekening gehouden wordt met je loon en niet met andere persoonlijke elementen, zoals je hypotheeklening, kinderopvangkosten, …”
“Bij je belastbaar loon kunnen nog enkele zaken staan waarop je geen sociale zekerheid moet betalen maar wél belastingen, zoals bepaalde vormen van vakantiegeld of een bedrijfswagen.”
Sociaal abonnement
“Het sociaal abonnement is de vergoeding voor je woon-werkverkeer. Het bedrag is afhankelijk van het aantal kilometers dat je aflegt, de sector waarin je werkt, … Dit bedrag komt pas op het einde bij de loonberekening,omdat hier geen RSZ of voorheffing op betaald wordt op de eerste 34,20 euro per maand.”
“Naast het sociaal abonnement kan je hier onder andere ook terugbetaalde onkosten vinden, zoals vergoedingen voor parkeerbonnen, restaurantkosten, …”
Bijzondere bijdrage sociale zekerheid
“Dit is een extra inhouding, die net als de bedrijfsvoorheffing in mindering wordt gebracht. De bijdrage is opnieuw afhankelijk van je loon en burgerlijke staat.”
Persoonlijke bijdrage maaltijdcheques
“Als laatste vinden we de werknemersbijdrage voor maaltijdcheques op deze loonbrief. Per maaltijdcheque betaal je als werknemer minimaal 1,09 euro.”
Ontvang jobs via e-mail
Wil jij als eerste op de hoogte blijven van relevante jobs? Kies je criteria en ontvang dagelijks of wekelijks voor jou geschikte vacatures!