Onderhandelen over je loon: zo pak je het aan

Vragen om een loonverhoging is een delicate kwestie. Met deze tips vergroot je je kansen op een hoger salaris.


24.11.2022

Vragen om een loonverhoging is een delicate kwestie. De meeste werknemers staan er niet voor te springen om te onderhandelen over hun loon, zeker in economisch ongunstige tijden. Met deze tips vergroot je je kansen op een hoger salaris.

Bereid je goed voor

Bereid je voor en ga met een positieve houding het gesprek aan. Ga met onze Salarisvergelijker na welk salaris gangbaar is met jouw ervaring in jouw sector.

Als je weet dat je ergens anders meer kan verdienen, sta je sterker in je schoenen. Neem voor het gesprek je functiebeschrijving onder de loep. Door aan te tonen dat je meer doet dan je ‘vaste taken’, neemt je leidinggevende je aanvraag serieuzer. Reserveer een vergaderzaal of zorg voor een andere rustige plek. Het kan ook in het kantoor van je leidinggevende, maar daar voel jij je misschien minder comfortabel.

 

Zorg voor duidelijke argumenten

Leg in detail uit waarom je denkt een loonverhoging te verdienen. Wat beteken je voor het bedrijf en wat heb je al bereikt? Focus zeker op de verwezenlijkingen die niet in je jobomschrijving staan. Als je aantoont dat je meer doet dan wat er verwacht wordt, maak je een positieve indruk.

Zet je soft skills in de kijker: teamgeest, zin voor planning en organisatie, positieve ingesteldheid, probleemoplossend vermogen… Allemaal eigenschappen die nodig zijn om een bedrijf draaiende te houden, en die kunnen helpen om een loonverhoging te krijgen.

 

Kies het juiste moment

Heb je een project succesvol afgewerkt of een extra opleiding afgerond? Dit zijn ideale momenten om een salarisverhoging te vragen. Gaat je leidinggevende door een moeilijke periode of zit het bedrijf midden in een reorganisatie? Dan wacht je beter even af.

 

Kijk verder dan geld

Hou rekening met het volledige plaatje. Werken gaat over meer dan geld. Wat heb je aan een hoger loon als je eigenlijk meer rust nodig hebt? Wil je liever extra vakantiedagen in plaats van een loonsverhoging? Vraag het dan, misschien is je leidinggevende sneller geneigd om hierop in te gaan dan op meer loon.

 

Blijf rustig en positief

Krijg je (voorlopig) geen loonverhoging, bijvoorbeeld omdat het bedrijf in ongunstig financieel vaarwater zit of omdat je leidinggevende je werk nog even wil evalueren?
Luister aandachtig naar de redenen en spreek af wanneer jullie opnieuw samenkomen om te kijken hoe de zaken ervoor staan. Blijf rustig, ook al ben je teleurgesteld. Als je kwaad wordt, maak je geen positieve indruk en worden je kansen op een loonsverhoging kleiner.

 

Leg het vast

Leg na het onderhandelingsgesprek wat jullie afgesproken hebben vast op papier. Zo kunnen er geen misverstanden ontstaan. Vraag aan je leidinggevende om de details door te mailen en leg indien nodig een vervolggesprek vast.

 

Ontwikkel jezelf

Als je trainingen, cursussen en bijscholingen volgt, toon je aan dat je geëngageerd bent om je job goed te doen. Dit kan in je voordeel spelen bij een loononderhandeling. Zorg wel dat deze extra opleidingen relevant zijn voor je functie.

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Recente jobs

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.