Ontslag nemen en een ontslagbrief schrijven: 3 voorbeelden

Wij helpen je alvast op weg met enkele voorbeelden voor je ontslagbrief.


28.08.2018

Wil jij je ontslag indienen? Dan zal je een ontslagbrief moeten schrijven.

Over je ontslagbrief

 

Je ontslag nemen & je ontslagbrief schrijven

Misschien zit je er al even aan te denken. Misschien was de werksfeer of het takenpakket bij het bedrijf toch niet waarop je had gehoopt. En misschien heb je nu eindelijk die knoop doorgehakt: je wil ontslag nemen bij je huidige werkgever en op zoek gaan naar een nieuwe job (of ons voor jou laten zoeken).

Niet alleen zal je daarvoor een ontslaggesprek moeten ondergaan en misschien kort even toelichten waarom je net weggaat bij het bedrijf, maar ook zal je een officiële ontslagbrief schrijven. Maar wellicht denk je nu: “Hoe schrijf ik mijn ontslagbrief? En wat vermeld ik net in mijn brief?”. Geen zorgen! Alle belangrijke info lijsten we hieronder even op waarna we ook enkele voorbeelden aanreiken. Ten slotte komen we ook nog met een gouden raad voor je volgende avontuur.

 

Welke informatie moet je vermelden in je ontslagbrief?

Voor je aan je ontslagbrief begint, moet je weten welke info die moet bevatten. Zo moet je niet alleen verwijzen naar het arbeidsovereenkomst, maar ook duidelijk je opzegtermijn vermelden. Hieronder alvast een overzicht van de niet te missen informatie:

  • Je volledige naam en adres
  • De volledige naam en het adres van het bedrijf
  • De datum waarop je de brief afgeeft of verstuurt
  • De duur van de opzegtermijn
  • Je vermeldt duidelijk dat je de arbeidsovereenkomst wil beëindigen
  • Je handtekening
  • Naast deze verplichte elementen kan je natuurlijk ook nog vermelden dat je werkervaring in het bedrijf je veel geleerd heeft, dat je je opvolger wil opleiden, enz.

Vergeet niet dat de taal van je arbeidsovereenkomst van belang is. Je moet de ontslagbrief schrijven in de taal waarin je arbeidscontract is opgesteld. Lees ook zeker je arbeidsovereenkomst na bij het opstellen van je ontslagbrief. Misschien zijn er wel enkele addertjes onder het gras of andere relevante paragrafen voor je ontslag?

 

Bepaal de toon van je ontslagbrief

Je hebt twee opties: ofwel kies je voor een korte formele ontslagbrief, ofwel voor een iets uitgebreidere, vriendelijke versie. Afhankelijk van de omstandigheden waarin je vertrekt, kan je kiezen voor een van beide. Je wil natuurlijk ook geen bruggen verbranden of je voormalige collega’s, werkgever of het bedrijf schofferen. Tegelijkertijd moet je wel duidelijk en standvast overkomen in je brief.

Wij geven je van elke sollicitatiebrief een bruikbaar voorbeeld. We raden je natuurlijk aan om bij je ontslag deze voorbeelden niet zomaar over te nemen. Pas ze aan aan jouw situatie, aan je ervaringen als werknemer en aan de gewoontes in je bedrijf. Je ontslagbrief is immers een belangrijk document en hoort helemaal in orde te zijn. Daarnaast is het dus ook een persoonlijk document dat ingaat op jouw huidige situatie en band met je werkgever.


Enkele voorbeelden van ontslagbrieven

Voorbeeld 1: formele ontslagbrief

 

Voornaam Naam
Straat 1
0000 Gemeente

Bedrijfsnaam
Straat 1
0000 Gemeente

Brussel, 25 juni 20XX

 

Geachte mijnheer Janssens,

Bij deze dien ik mijn ontslag in. Ik heb besloten mijn carrière in een ander bedrijf een nieuwe wending te geven. Ik zal mijn opzegtermijn van x weken/maanden respecteren, die zal ingaan op 1 juli 20XX.

Ik wil u bedanken voor de aangename samenwerking.

Met vriendelijke groeten.
Voornaam Naam

 

 


Voorbeeld 2: informele ontslagbrief

 

Voornaam Naam
Straat 1
0000 Gemeente

Bedrijfsnaam
Straat 1
0000 Gemeente

Brussel, 25 juni 20XX

 

Geachte mijnheer Janssens,

Met deze brief wil ik graag mijn ontslag indienen. Ik heb de voorbije jaren veel geleerd in dit bedrijf, maar ik ben nu gemotiveerd om nieuwe horizonten te verkennen. Ik heb een nieuwe job gevonden in een ander bedrijf. Mijn opzegtermijn van x weken/maanden, zal starten op 1 juli 20XX. Het spreekt voor zich dat ik tijdens deze periode zal zorgen voor een vlotte overdracht van mijn werk.

Graag wil ik benadrukken dat ik het bedrijf met spijt in het hart verlaat en dat ik hier altijd heel graag gewerkt heb.

Met vriendelijke groeten.
Voornaam Naam

 


Voorbeeld 3: ontslagbrief die je na het ontslaggesprek indient

 

Voornaam Naam
Straat 1
0000 Gemeente
Bedrijfsnaam
Straat 1
0000 GemeenteBrussel, 25 juni 20XX Geachte mijnheer Janssens,

Zoals besproken op <datum> met <manager x>, heb ik besloten om een nieuwe uitdaging aan te gaan bij een andere werkgever. Hierbij wil ik dan ook mijn ontslag indienen. Ik zal mijn opzegtermijn van x weken/maanden respecteren, die zal ingaan op 1 juli 20XX.

Ik wil u bedanken voor de aangename samenwerking.

Met vriendelijke groeten.
Voornaam Naam

 

Het einde van je huidige job als een nieuw begin

De kans bestaat dat je het nemen van je ontslag en het indienen van je ontslagbrief ziet als een einde. Enerzijds is dat natuurlijk ook een eindpunt van je job bij je huidige werkgever. Anderzijds is dat einde ook vooral het begin van een nieuw avontuur.

Zo zal je op zoek moeten naar een nieuwe job, je CV moeten aanpassen en uiteindelijk zal je ook opnieuw moeten solliciteren. Gelukkig komt StepStone ook met hulp voor deze fasen van je carrière en bij het vinden van jouw droomjob! Lees er dus zeker onze relevante artikels op na!

 

We wensen jou heel veel succes in jouw zoektocht naar jouw #dreamjob. Bekijk zeker ook nog even onze jobpagina’s of maak een Job Agent aan, zodat relevante vacatures en jobs meteen jouw mailbox binnenvallen!

Vind jouw droomjob

Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!

Recente jobs

Vind jouw droomjob

Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!