Wil je werk en gezin beter combineren? Dan kan je ouderschapsverlof nemen. Hoe zit het in elkaar? Wie kan ouderschapsverlof aanvragen, wanneer en hoelang? Hoe bespreek je het met je werkgever? We zetten het op een rijtje
Wat is ouderschapsverlof?
Ouderschapsverlof is een vorm van loopbaanonderbreking die je kan opnemen vanaf de geboorte tot de 12de verjaardag van je kind, of tot 21 jaar als je een kind hebt met een geestelijke/lichamelijke aandoening van minstens 66%.
Wie kan ouderschapsverlof aanvragen?
Zowel moeders, vaders als meeouders kunnen ouderschapsverlof aanvragen. Ook voor een geadopteerd kind heb je recht op ouderschapsverlof.
De voorwaarde is dat je minstens 1 jaar aan de slag bent bij je huidige werkgever.
Voor hoelang kan je ouderschapsverlof nemen?
Voor elk kind jonger dan 12 jaar heb je recht op 4 maanden ouderschapsverlof.
Je kan dit opnemen als volgt:
- Voltijds: je werkt 4 maanden helemaal niet. Dit kan je ook opnemen per maand.
- Halftijds: je werkt 8 maanden halftijds (50%). Dit kan je ook opnemen per 2 maanden.
- 1/5: je werkt 20 maanden 4/5. Dit kan je ook opnemen per 5 maanden.
- Je kan deze mogelijkheden combineren, bv. 1 maand niet werken en daarna halftijds of 4/5 werken.
- Een laatste mogelijkheid is 1/10 onderbreking, waarbij je halve dagen werkt gedurende 40 maanden. Dit kan je ook opnemen per 10 maanden of een veelvoud hiervan. In tegenstelling tot voltijds, halftijds of 4/5 ouderschapsverlof heb je niet automatisch recht op ouderschapsverlof in halve dagen. Je moet toestemming krijgen van je werkgever.
Hoe vraag je ouderschapsverlof aan?
Ouderschapsverlof vraag je per brief of per e-mail aan bij je werkgever, minimaal 2 en maximaal 3 maanden voor de begindatum van de onderbreking.
Is je werkgever akkoord? Dan kan je de nodige documenten aanvragen bij de RVA, die zal zorgen voor een uitkering (zie verder). Op het moment dat je ouderschapsverlof start, moet je die documenten voorleggen aan je werkgever. Wacht dus niet te lang om ze aan te vragen.
Wil je ouderschapsverlof in verschillende periodes opnemen? Dan moet je een aanvraag indienen voor elke periode afzonderlijk.
Kan je werkgever ouderschapsverlof weigeren?
Ouderschapsverlof is een recht van elke werknemer. Je werkgever kan je aanvraag niet weigeren, maar eventueel met maximaal zes maanden uitstellen. Komt het niet goed uit, bijvoorbeeld omdat het een drukke periode is waardoor de werking van het bedrijf in het gedrang komt? Zoek samen naar een oplossing en maak duidelijke afspraken. Je werkgever mag het sowieso niet blijven uitstellen.
Goed om weten: vanaf de datum van je aanvraag tot 3 maanden na het einde van je ouderschapsverlof ben je beschermd tegen ontslag.
Krijg ik een uitkering tijdens mijn ouderschapsverlof?
Je kan een vervangingsinkomen aanvragen bij de RVA. Het bedrag is afhankelijk van het stelsel dat je kiest, je leeftijd, aantal kinderen in je gezin…
Wie in Vlaanderen woont en werkt in de privé- of socialprofitsector, kan in aanmerking komen voor een extra aanmoedigingspremie van de Vlaamse Overheid.
Ik werk in het onderwijs. Kan ik ook ouderschapsverlof aanvragen?
Ook wie in het onderwijs staat, heeft recht op ouderschapsverlof. Je kan dit voltijds, halftijds, 4/5 of 1/5 opnemen, gespreid over verschillende maanden of jaren.
In de privésector kan je enkel 1/5 ouderschapsverlof opnemen als je voltijds werkt. In het onderwijs is het anders: daar kan je ook één dag per week opnemen als je statutair of contractueel half- of deeltijds bent aangesteld én je werkgever het goedkeurt.
Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels
Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.