Studeren in Leuven

Ga jij binnenkort studeren in Leuven? Vergeet je dan zeker niet voor te bereiden met onze tips voor je inschrijving, studiekeuze, studentenjob, kot en zoveel meer!


27.10.2019

Inhoudsopgave

 

 

Dit maakt Leuven leuk!

Dat Leuven een eeuwenoude stad is, zorgt ervoor dat je je studententijd beleeft in een prachtig historisch decor. Gelukkig blijft Leuven – met rond de 100.000 inwoners – een kleine stad, waardoor je je hier nooit verloren voelt. Leuven is tot de nok gevuld met universiteitscampussen en hogescholen, met een divers aanbod aan opleidingen, wat de stad doet bruisen van frisse initiatieven en innovatieve uitvindingen. Het is een boeiende plaats om te studeren en te leven. Leuven houdt van haar studenten en die liefde is wederzijds!

 

De KU Leuven: een toegangspoort naar je toekomst

De KU Leuven is met haar zes eeuwen op de teller een monument en een grote naam binnen het onderwijs. De talloze historische campussen van de universiteit sieren de binnenstad. Het is een bolwerk van kennis, wetenschappelijk onderzoek én vernieuwing. Deze unief is mee met haar tijd: meer dan 100 spin-off bedrijven in onder meer hi-tech en gezondheid leveren baanbrekend werk. Oud-studenten Erasmus, Mercator en Vesalius kijken ongetwijfeld goedkeurend toe. Wie hier gaat studeren, houdt een toegangsticket in handen dat vele deuren zal openen.

Tijdens je studie aan de KU Leuven zul je ook kennismaken met het studentenportaal Toledo. Daar vind je onder andere informatie over je lesrooster, nieuws en inhoud van je vakken.

 

Deze opleidingen zijn hot

Je studententijd is tegelijk ‘the time of your life’ én een verzekering voor de toekomst. Dat diploma op het eind zal ervoor zorgen dat je een brede waaier aan mogelijkheden hebt. Je komt tijdens je studie al in aanraking met tal van interessante netwerk-partners en krijgt de kans om je skills bij te schaven en te laten zien wat je in je mars hebt.

Kies je een opleiding uit pure interesse? Dan is de kans op slagen groot!

Benieuwd naar de populairste faculteiten en de opleidingen van de KU Leuven? Hier hebben we ze voor jou opgelijst:

  • Industriële ingenieurswetenschappen: Industriële wetenschappen
  • Economie & bedrijfswetenschappen: Toegepaste Economische wetenschappen
  • Geneeskunde: Geneeskunde
  • Rechtsgeleerdheid: Rechten 
  • Letteren: Geschiedenis

Wat je ook kiest, het aanbod van de KU Leuven staat garant voor topkwaliteit.

 

Op kot in Leuven: onze tips!

Elk jaar kan je al vanaf de maand maart in Leuven ‘jagende’ (toekomstige) studenten spotten. Hun doel? Een tof kot vinden, waar ze het komende jaar – of misschien wel hun hele studentencarrière – hun nestje van kunnen maken.

Wil je zeker zijn van een veilig, betrouwbaar en studentvriendelijk kot? Let er dan op dat je toekomstige kot een kotlabel heeft. Dit is een kwaliteitslabel uitgereikt door de dienst Woontoezicht Leuven en de Huisvestingsdienst van de KU Leuven. Een blauw kotlabel is een goed teken, staat er ook een groen label bij, dan zit je helemaal gebeiteld!

Kies doordacht! Bij een kotbezoek neemt je gevoel het vaak over: je krijgt een aangenaam thuisgevoel of je voelt meteen dat het een afknapper wordt. Toch is emotie niet altijd de juiste gids bij het kiezen van een kot.

Exact daarom ontwikkelde het platform Immofilter een handige gratis digitale tool om je te helpen: check de afstand tussen je kot en de campus, stel de juiste vragen aan de kotbaas, breng de kosten correct in kaart en beoordeel aan de hand van de checklist. De tool maakt van elk kot dat je met de tool bezoekt een handig kot-rapport, waardoor je samen met je ouders of je vrienden een onderbouwde beslissing kan maken over waar je zult wonen.

Bruisend studentenleven in Leuven

Elke Leuvense student heeft een favoriete faculteitsbar ofwel ‘fakbar’. Fakbars zijn cafés die verbonden zijn aan een bepaalde faculteit. Ze worden uitgebaat door studenten van de verschillende studentenverenigingen. De prijzen voor pintjes zijn er zacht en dus nóg studentvriendelijker dan de cafeetjes en clubs op en rond de Grote Markt.

Sluit je je aan bij een studentenvereniging? Dan kan je voordelig cursussen op de kop tikken, tal van feestjes en events meemaken of je engageren voor een interessante functie in de organisatie. Eén van de bekendste studentenverenigingen in Leuven is Ekonomika. Dat is de officiële vereniging van de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen, met heel wat interessante contacten in de bedrijfswereld. LOKO is dan weer de Leuvense Studentenkoepel, de belangenorganisatie die voor studenten opkomt én tegelijk onvergetelijke activiteiten organiseert, zoals de 24-urenloop, de Beiaardcantus en Survival of the Student. Study hard, play hard!

Studentenjob: wat mag, wat mag niet?

Misschien betaal je een deel van je studies zelf? Bekostig je je eigen kot? Spaar je om op reis te kunnen? Wat het ook is, als student zit je altijd krap bij kas. Een studentenjob is dan de perfecte oplossing.

Toch zijn er heel wat wettelijke zaken die je in de gaten moet houden als student: je mag niet boven een bepaald aantal werkuren en een bepaald inkomen uit stijgen om fiscaal interessant te blijven. Ook op de belastingen van je ouders kan dit invloed hebben. Daarnaast moet je natuurlijk ook nog tijd vrijmaken om te studeren.

Gelukkig staan alle regels helder en overzichtelijk gebundeld op de website van Student At Work. Wist je dat er ook een handige Student At Work-app is, waar je je werkuren kan nakijken en alle informatie kan checken?

Klaarstomen voor een carrière

Als laatstejaarsstudent begin je stilaan uit te kijken naar de toekomst. Op eigen benen staan, je eigen inkomen verdienen, een job met impact vinden, … het zijn voorlopig allemaal nog grote vraagtekens. Die onzekerheid kan beangstigend zijn, maar je kunt die ook positief inzetten. Informeer jezelf, scroll al eens door vacatures in jouw vakgebied en doe onderzoek.

Studenten krijgen de kans om zich klaar te stromen voor de arbeidsmarkt door interessante career-events en -beurzen bij te wonen. De studentenvereniging timmert mee aan je skills, zodat je na je opleiding een zelfzekere carrièrestart maakt. Op deze events maak je kennis én heb je rechtstreeks contact met bedrijven. We zetten de Career Fairs van 2019 – 2020 alvast op een rijtje. 

  • Career Brunch I – 9 oktober 2019
  • Conversation Fair I – 6 november 2019
  • Business IT Fair – 18 februari 2020
  • Career Brunch II – 27 februari 2020
  • Finance Fair & Supply Chain Fair – 5 maart 2020
  • Conversation Fair II – 17 maart 2020
  • Internship Fair – 30 maart 2020

Afgestudeerd? Op naar de job!

Yes! Het is je gelukt, je hebt dat felbegeerde diploma eindelijk in handen. Het leven als student is mooi geweest, maar je droomt nu wel érg hardop van een eigen stek, een volwaardig inkomen en onafhankelijkheid. Op naar de job, dus! En dat doe je zo:

  • Eerst dit: schrijf je in als werkzoekende bij VDAB en sluit je aan bij een ziekenfonds. Klinkt saai, maar zo start je met het opbouwen van ‘rechten’ in onze Sociale Zekerheid. Erg belangrijk, dus!
  • Dan: maak een outstanding CV, dankzij onze tips & voorbeelden.
  • Volgende stap: maak een persoonlijk profiel aan op StepStone en check er alle jobs voor young graduates.
  • Een topjob bij een topbedrijf gezien? Schrijf een wervende motivatiebrief, en werk jezelf in de kijker bij je toekomstige werkgever.
  • BAM! Je mag op sollicitatiegesprek. Spring eerst een gat in de lucht en stay daarna cool: bereid je goed voor, doe onderzoek op de website van de organisatie en oefen voor de spiegel. Lees deze tips voor een geslaagd sollicitatiegesprek en stap dat kantoor binnen like a boss. Ultieme tip: wees vooral jezelf!

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.