Het huwelijk van je broer, het lentefeest van dochterlief of de begrafenis van één van je ouders. Het zijn emotionele momenten, mijlpalen in je leven, waarbij ‘werken’ het verst van je gedachten is. Speciaal daarom bestaat er ‘bijzonder verlof’. Weten of je er recht op hebt? Duik dan snel in deze blog.
Heb je het vorige kalenderjaar een volledig jaar voltijds gewerkt? Dan krijg je 20 vakantiedagen als je in de privésector aan de slag bent. Heb je een job in de openbare sector? Met 35 vakantiedagen heb jij iets meer geluk.
Maar dan nog … Naast je wettelijk verlof zijn er van die gelegenheden dat je een extra dagje vakantie verdient.
1. HUWELIJK
Feestje bouwen omdat je gaat trouwen? Groot gelijk. In de week waarin je trouwt of de week die volgt heb je meestal recht op 2 dagen ‘klein verlet’. Dat noemen we ook omstandigheidsverlof of ‘kort verzuim’. Het beste van al? Je loon loopt gewoon door!
Stap je zelf niet in het bootje, maar wel je kind, pluskind, broer, schoonbroer, zus, schoonzus, vader, schoonvader, moeder, schoonmoeder of kleinkind? Dan krijg je op de dag van het huwelijk vrijaf. Verwittig je werkgever wel genoeg op voorhand.
2. LENTEFEEST OF COMMUNIE
Communie of lentefeest van je kleine die stiekem net iets groter geworden is? Dan heb je die dag een reden om te vieren en dus ook een dag klein verlet. Valt het feest op een zon- of feestdag of een dag waarop niet gewerkt wordt? Dan krijg je zelfs vrij op de gewone werkdag net voor of na het hele gebeuren.
Gaat het niet om je eigen spruit, maar die van je echtgenoot of echtgenote? Ook dan gelden dezelfde regels. Feest ze!
3. GEBOORTE
Op de dag van je eigen geboorte hoef je uiteraard niet te werken. Heb je een kleine op de wereld gezet? Dan heb je als kersverse mama recht op 15 weken moederschapsverlof. Zwanger van een meerling? Dan krijg je er nog 2 bonusweken bovenop. Zelfstandige mama’s moeten het doen met 12 weken (of 13 in het geval van een meerling.)
Trotse papa’s of meeouders* die volop van dat hoopje schattigheid willen meegenieten hebben sinds 2023 recht op 20 dagen vaderschapsverlof (of ze nu voltijds of halftijds werken). Die 20 dagen kán je in één keer opnemen of je kan ze spreiden over de 4 maanden die volgen op de bevalling. Ben je zelfstandig? Ook dan heb je recht op 20 dagen tomeloos genieten van die kleine spruit.
*Een meeouder is de vrouwelijke partner van de mama, of de mannelijke partner die het kind niet heeft erkend.
4. BEGRAFENIS
Bij het leven hoort helaas ook de dood. Is er een sterfgeval in je intieme kring? Dan staat je wereld heel even stil. Logisch dat je ook in die dagen recht hebt op klein verlet.
Hoeveel? Dat hangt er wat van af.
- 10 dagen bij het overlijden van je echtgenoot of samenwonende partner, je eigen kind of pleegkind (voor lange duur), het kind of pleegkind van je echtgenoot of samenwonende partner. De eerste 3 dagen neem je op in de periode die begint met het overlijden en eindigt met de begrafenis. De andere 7 dagen neem je op binnen het jaar na het overlijden.
- 3 dagen wanneer je vader, moeder, schoonvader, plusvader, schoonmoeder, je eigen plusmoeder of die van je echtgenoot of samenwonende partner overlijdt. Je neemt de 3 dagen op in de periode vanaf het overlijden tot en met de begrafenis.
- 1 dag als je broer, zus, schoonzus of -broer, grootvader of -moeder, (achter)kleinkind, overgrootvader of -moeder, schoonzoon of -dochter of pleegkind (voor korte duur) komt te sterven. Het gaat hier specifiek over de dag van de begrafenis. Woonde je onder hetzelfde dak van de gestorvene, dan heb je recht op 2 dagen klein verlet die je opneemt in de periode vanaf het overlijden tot en met de begrafenis.
Een belangrijk moment in je leven waarop jij even niet aan ’t werk wil denken? Denk er wel aan om je werkgever op tijd te verwittigen en je klein verlet aan te vragen!