Door de meer dan 200 banken is Luxemburg één van de belangrijkste financiële centra van Europa. De banken en de andere dienstverleners vormen de kern van de Luxemburgse economie.
Verblijfsvergunning
Je hebt geen verblijfs- of werkvergunning nodig om in Luxemburg te gaan wonen en werken.
Een job zoeken en solliciteren
Als je in Luxemburg een job zoekt, zal men kennis van het Frans vragen. In commerciële beroepen en in de dienstensector (in het bijzonder in banken, maar ook in de industrie) wordt vaak Engels gesproken omwille van de internationale banden van de meeste bedrijven. Voor sociale en medische beroepen moeten werknemers soms de plaatselijke taal kunnen spreken, het Letzeburgs of Luxemburgs. In de “geregulariseerde” beroepen en in de sociale en medische sector wordt vaak afhankelijk van de situatie beslist of je Luxemburgs moet spreken of niet.
Je kunt vanzelfsprekend rechtstreeks solliciteren bij bedrijven en instellingen die je interesseren. Plaatselijke kantoren van internationale bedrijven zijn hier ideaal voor. Het is ook aan te raden om naar jobaanbiedingen te kijken op jobsites of in de nationale pers (bijv. op www.jobs.lu of in Luxemburger Wort). Naast interimkantoren, private headhunters en carrièreadviesbureaus, kunnen de jobcentra van het overheid je ook helpen bij het vinden van een job.
Wij raden je aan om te solliciteren in de taal van de jobaanbieding of, als je spontaan wil solliciteren, om na te vragen wat de belangrijkste taal is in het bedrijf. Normaal worden enkel een motivatiebrief en een CV gevraagd. Certificaten en andere documenten maken geen deel uit van de sollicitatie, tenzij uitdrukkelijk vermeld.
Arbeidswetgeving
Iedere werknemer van meer dan 18 jaar krijgt in Luxemburg een minimumloon. Dit minimumloon wordt regelmatig aangepast in overeenstemming met de index voor consumptieprijzen. Je mag niet meer dan 40 uren per week werken, overuren moeten extra betaald worden. Elke werknemer heeft recht op minstens 25 vakantiedagen per jaar en er zijn ook 10 feestdagen.
Sociale zekerheid en ziekteverzekering
Alle werknemers en zelfstandigen die in Luxemburg geld verdienen, moeten daar een ziekteverzekering hebben en deelnemen aan het systeem voor sociale zekerheid. De behandelingen zijn van hoog niveau, hoewel de bijdragen laag zijn.
Links
Luxemburgse ambassade in België:
Kortenberglaan 75, 1000 Brussel
Tel.: 02/737.57.00
e-mail: bruxelles.amb@mae.etat.lu
Belgische ambassade in Luxemburg:
4, Rue des Girondins , 1626 Luxembourg
Tel.: +(352) 44.27.46.1
e-mail: luxembourg@diplobel.org
Website: http://www.diplomatie.be/luxemburg
Algemene informatie over Luxemburg
http://ec.europa.eu/eures/main.jsp?acro=lw&parentId=0&catId=490〈=nl&countryId=LU
Site voor Vlamingen die in Luxemburg aan de slag gaan:
http://vlaamseclub.lu/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=101&Itemid=29
Informatie over het zoeken van werk in Luxemburg:
http://europa.eu/youth/working/index_lu_nl.html
Jobsite voor Luxemburg:
http://www.jobs.lu
Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels
Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.