Vancouver, de Rocky Mountains, Lake Winnipeg, de 200 000 km lange kustlijn,... Dat Canada, het tweede grootste land ter wereld, betoverend is, daarover bestaat geen twijfel. Geen wonder dat vele bezoekers het gevoel hebben dat hun vakantie in Canada te kort is en dat ze er willen komen wonen en werken. Maar ook al gaan elk jaar duizenden mensen werken in Canada, het land stelt toch vrij strenge voorwaarden.
Verblijfs- en werkvergunning
Om als toerist naar Canada te reizen, heb je geen visum nodig. Als je besluit om gedurende een bepaalde periode in Canada te werken, moet je een werkvergunning hebben. Denk er aan dat je niet de enige bent die er van droomt om te gaan werken in Canada, de overheid is dan ook streng en zal kijken naar het soort job dat je wil uitoefenen. Voor bepaalde beroepen is het gemakkelijker om in Canada als buitenlander werk te vinden. HRSDC (Human Resources and Skills Development Canada) beslist of een buitenlander de job waar jij voor solliciteert, mag uitoefenen. Daarna dien je een aanvraag in bij CIC (Citizenship and Immigration Canada – zie links). Enkel zogenaamde ‘business visitors’ (businessbezoekers) mogen in Canada werken zonder werkvergunning. Een business visitor is iemand die via internationale zakenrelaties Canada binnenkomt, en die die dus niet direct in de Canadese arbeidsmarkt aan de slag gaat. Voor bepaalde andere beroepen heb je ook geen werkvergunning nodig.
Als je definitief naar Canada wil gaan, moet je een permanente verblijfsvergunning aanvragen. Je kan bij CIC checken welk immigratieprogramma voor jou van toepassing is, afhankelijk van je situatie en de reden waarom je naar Canada komt. Zo kan je onder andere als ‘skilled worker’ (geschoolde arbeider) een verblijfsvergunning aanvragen of als investeerder. Voor alle categorieën zal je bewijzen moeten voorleggen, bijvoorbeeld van je vaardigheden, talenkennis of van je financiële situatie. Voor werk- en verblijfsvergunningen voor Quebec gelden andere voorwaarden dan voor de rest van Canada. Ga dit goed na voor je de procedure opstart.
Hou er rekening mee dat de procedure een hele tijd kan duren, in het ergste geval zelfs jaren.
Werk zoeken en solliciteren
Om een werkvergunning aan te vragen moet je eerst een job vinden in Canada, het is daarom belangrijk om alles goed te plannen. Ga zeker eerst eens naar Canada om contacten te leggen en een netwerk op te bouwen. Dit zal je later helpen als je er wil gaan werken. Je kansen op de arbeidsmarkt zijn behoorlijk goed als je over een goede professionele ervaring, een goede talenkennis, een aantal contacten en één van de in Canada vereiste kwalificaties beschikt.
Hou er ook rekening mee dat Canada een tweetalig land is en dat in sommige regio’s alleen Frans wordt gesproken. Dit geldt in het bijzonder voor de Franstalige provincie Québec. Kennis van het Engels is dan weer absoluut noodzakelijk als je in een andere Canadese provincie wil gaan werken. Hoewel het geen vereiste is om beide talen te beheersen, is het duidelijk een competitief voordeel.
Mentaliteit en levenskwaliteit
In Canada zijn er minder grote sociale verschillen dan in de VS; vrijheid en individualisme spelen er echter een belangrijke rol en de levensstandaard is vergelijkbaar met die van de VS. Verwacht echter niet dat je in een verzorgingsstaat zoals België zal terechtkomen.
Canada heeft een hoge levenskwaliteit: in de laatste jaren van de 20ste eeuw werd Canada door de VN zeven keer na elkaar verkozen tot het land met de beste levenskwaliteit. Maar de economie heeft wel een klap gekregen na 11 september 2001. Het werkloosheidspercentage is vrij laag.
Ziekteverzekering
Canada heeft een systeem van openbare gezondheidszorg. Het systeem is vrij ingewikkeld aangezien de provincies dit systeem organiseren. De ziekteverzekering wordt gefinancierd door de overheid, maar in bepaalde provincies moeten ziektekostenverzekeringen betaald worden. Alleen Canadezen en buitenlanders met een onbeperkte verblijfsvergunning zijn verzekerd. Als je voor een beperkte periode blijft, moet je een privéverzekering afsluiten.
Aangezien het aantal door de overheidsverzekering gedekte diensten beperkt is, worden de meeste Canadezen bijkomend verzekerd door hun werkgevers. Door de zeer beperkte verzekeringsuitkeringen, die bijvoorbeeld geen geneesmiddelen, nooddiensten of tandartsbezoeken dekken, is het aangeraden om een bijkomende ziekteverzekering af te sluiten.
Links
Algemene informatie over immigratie in Canada:
http://www.cic.gc.ca
Informatie over de arbeidsmarkt en de zoektocht naar werk in Canada:
http://www.hrsdc.gc.ca/eng/home.shtml
Canadese ambassade in België:
http://www.canadainternational.gc.ca/belgium-belgique/offices-bureaux/embassy-ambassade.aspx?lang=nld
Belgische ambassade in Canada:
http://www.diplomatie.be/ottawafr/
De partner van StepStone in Canada:
http://www.workopolis.com
Vind jouw droomjob
Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!