Elk jaar vasten moslims en moslima’s vier weken lang. Deze periode heet de ramadan. Als niet-moslim sta je er vaak niet bij stil of vergeet je zelfs dat je collega’s een hele dag niet eten of drinken. We gaan te rade bij ervaringsdeskundigen over hoe moslim(a’)s de vastenperiode beleven op het werk. Ze vertellen wat je als collega kan doen en geven ‘survivaltips’ die je door de ramadan loodsen.
Begin is moeilijkst
Marleen Depaemelaere werkt als psychiatrisch nachtverpleegkundige in de Sint-Jozefskliniek in Pittem. Vorig jaar nam ze voor het eerst deel aan de ramadan. “De eerste dagen zijn het zwaarst,” vertelt ze. “Mijn lichaam leek een beetje in shock. Ik had bijvoorbeeld verwacht dat ik na dag één enorme honger zou hebben. Ik had alvast vooraf lekkere spaghetti klaargemaakt. Maar toen ik de vasten mocht doorbreken, kreeg ik vreemd genoeg geen hap binnen. De volgende dagen ging het vasten steeds vlotter en uiteindelijk viel het goed mee om vol te houden.”
Solidariteit met koffiedrinkers
Dat vooral de eerste dagen zwaar zijn, bevestigt ook Lynda Beladjal. Ze werkt als wetenschappelijk postdoctoraal medewerkster aan de faculteit wetenschappen van de UGent. “Vooral koffiedrinkers en rokers zien in het begin echt af, denk ik. Ikzelf moet in het begin altijd wennen aan het niet drinken en eten. In landen waar overwegend moslims wonen, merk je aan alles dat de ramadanperiode aangebroken is. Hier blijven alle cafeetjes en broodjeszaken gewoon open, waardoor ik het de eerste dagen soms even vergeet (lacht).”
Adel Mouchalleh, programmamedewerker bij VRT Radio 2, neemt zelf niet deel aan de ramadan, maar groeide wel op in een moslimgezin. Hij geeft de ultieme koffietip: “drink koffie als je de vasten doorbreekt, maar zeker niet net voor de nieuwe dag begint, want koffie werkt vochtafdrijvend.”
Respect betekent veel
Wat collega’s kunnen doen om de ramadan draaglijker te maken? Marleen: “Niks speciaals, eigenlijk. Het is voor ons een uitdaging om de vastenperiode vol te houden, om te tonen dat we onze primaire behoeften onder controle kunnen houden, om stil te staan bij ons geloof en bij de noden van wie het minder goed heeft. Het is normaal dat dat niet makkelijk is, maar dat is net onze uitdaging.”
Wel is het fijn als de omgeving hun gebruiken respecteert. Lynda: “Als collega’s uit oprechte interesse vragen stellen, vind ik dat best aangenaam. Maar sommige mensen veroordelen het en vragen zich af waarom ik er nog aan deelneem. Terwijl ik ervan overtuigd ben dat wetenschap en religie perfect naast elkaar kunnen bestaan.”
BEKIJK ZEKER OOK ONZE DUIZENDEN VACATURES & VIND JOUW DROOMJOB
|
‘Eet maar iets, we vertellen het niet verder’
Marleen: “Ik heb echt geen behoefte aan kritiek. Het is fijn als mensen mijn geloof respecteren, net zoals ik hen respecteer. Het gekste dat ik al hoorde was iemand die fluisterde: ‘eet maar iets, hoor, ik zal het aan niemand vertellen’. (lacht) Maar daar gáát het natuurlijk niet om.”
Als nachtverpleegster vindt Marleen dat ze het iets makkelijker heeft, omdat ze overdag kan rusten. Anderzijds moet ze natuurlijk zorgen dat ze tijdens het nachtwerk voldoende eet en drinkt om de volgende dag door te komen.
Energiedips en hydratatie
Hoe je zo’n lange zomerse dag doorkomt zonder eten of drinken? Daar bestaan enkele trucs voor. Marleen: “Je moet ’s nachts veel drinken. Ongeveer dezelfde hoeveelheid die je normaal overdag zou drinken. Zorg er ook voor dat je eten niet te zout is, want daar krijg je dorst van. Wanneer je overdag een lastig moment hebt, kan het deugd doen om even je mond te spoelen met verfrissend water.”
Lynda: “Watermeloen is een fantastische vrucht om tijdens de ramadan te eten. Boordevol sap en licht verteerbaar.”
Hoe je ervoor zorgt dat je voldoende energie hebt? Adel: “Eet gezond, zodat je alle voedingsstoffen binnen krijgt. Kies voor vezelrijke voeding en ook koolhydraten, want die trage suikers bezorgen je langer energie.”
Middagpauze skippen
Sowieso loop je tegen de avond aan op een suikerdip. Lynda: “Het is dan geweldig om een job en een werkgever te hebben die flexibel zijn, zoals mijn job op de UGent. Soms sla ik tijdens de ramadan de middagpauze over, zodat ik ’s avonds – wanneer de concentratie het laat afweten – wat vroeger naar huis kan om even te rusten. Dat raad ik iedere werkgever aan als het organisatorisch enigszins mogelijk is.”
Vind jouw droomjob
Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!