Zwanger? Dit moet je als werknemer weten over moederschapsverlof.

We beantwoorden al je vragen over dit thema.


22.06.2023

Moederschapsverlof gunt jou de tijd om te wennen aan je nieuwe leven als mama. Hoelang kan je precies thuisblijven? Wat als je te vroeg of te laat bevalt? En welke uitkering mag je verwachten? Het antwoord op al je vragen.

Hoelang kan je thuisblijven?  

Elke werknemer heeft recht op 15 weken moederschapsverlof. Dat bestaat uit zwangerschaps- en bevallingsverlof, oftewel ‘prenataal’ en ‘postnataal’ verlof.

Als mama in spe kan je maximaal 6 weken voor je uitgerekende bevallingsdatum je zwangerschapsverlof laten starten. Wie liever langer doorwerkt, kan tot vijf weken van dat zwangerschapsverlof overdragen naar de periode na de bevalling. Afhankelijk van hoeveel tijd je voor de bevalling neemt, kan je bevallingsverlof tot 14 weken bedragen.

Eén week voor de vermoedelijke D-day ben je sowieso verplicht om te stoppen met werken. En na de bevalling moet je minimaal 9 weken thuisblijven. Sinds 2020 is het wel mogelijk om je laatste 2 weken bevallingsverlof om te zetten in postnatale verlofdagen. Als je minimaal 2 weken van je prenataal verlof niet opneemt, tenminste. Die verlofdagen kan je dan spreiden over de eerste 8 weken dat je opnieuw aan het werk bent. Voor deze dagen ontvang je een uitkering via het ziekenfonds.  

 

Wat bij een meerling?  

Een meerling op komst? Dan voorziet de wet 2 extra weken moederschapsverlof. Vanaf 8 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum kan je zwangerschapsverlof nemen om je voor te bereiden op de bevalling. Je kan natuurlijk ook blijven werken, tot maximaal zeven dagen voor je voorziene bevallingsdatum.

Net als alle prille mama’s ben ook jij verplicht om na de bevalling minimaal 9 weken thuis te blijven. Nam je niet je volledige zwangerschapsverlof op, dan kan je die tijd gebruiken om je bevallingsverlof te verlengen. En sinds 2020 kan je je bevallingsverlof op vraag met nog 2 weken verlengen. In totaal kan je als meerlingmama dus 19 weken moederschapsrust nemen.  

 

Wat als je vroeger bevalt dan verwacht?  

Wie vroeger bevalt dan verwacht, verliest sowieso (een deel van) de verplichte rustweek voor de geplande bevallingsdatum. De overige ‘gemiste’ weken van je zwangerschapsverlof (maximaal 5 weken, bij een meerling 7) kan je gelukkig wel aan je bevallingsverlof kleven.

Heb je op de dag van de bevalling nog gewerkt? Dan krijg je die dag ‘cadeau’. Je bevallingsverlof start pas de dag nadien.  

 

Wat als je later bevalt dan verwacht?  

Beval je later dan verwacht en heb je al je zwangerschapsverlof opgenomen? Dan hoef je uiteraard niet terug aan het werk.

De wet voorziet in dit geval extra verlof tot aan je bevalling. Dit heeft gelukkig ook geen effect op je bevallingsverlof. Je hebt sowieso recht op 9 weken tijd met je baby. 

 

Wat als je ziek bent voor de bevalling?  

Val je in de 6 weken voor de bevalling uit door ziekte of een ongeval? Dan heeft dit geen effect op de 5 weken zwangerschapsverlof (of 7 bij een meerling) die je kan overdragen naar je bevallingsverlof. Je behoudt dus dezelfde rechten als elke andere mama.  

 

Wat als je pasgeboren kind in het ziekenhuis moet blijven?  

Moet je baby langer dan 7 dagen na de geboorte in het ziekenhuis blijven, dan voorziet de wet gelukkig extra tijd voor jou.

Tijdens de hospitalisatieperiode van je baby kan je bevallingsverlof verlengd worden tot maximaal 24 weken. Bezorg je werkgever en ziekenfonds zo snel mogelijk een ziekenhuisattest. Ook als het noodlot toeslaat, hoef je niet meteen weer aan het werk.

Mama’s van een overleden baby (vanaf een zwangerschapsduur van 180 dagen) blijven hun recht op moederschapsrust behouden.  

 

Hoeveel bedraagt je uitkering tijdens je moederschapsverlof? 

Niet je werkgever, maar het ziekenfonds betaalt tijdens je moederschapsrust een uitkering.

Als werknemer ontvang je de eerste 30 dagen 82 % van je brutoloon. Nadien kan je rekenen op 75 % van het begrensde brutoloon. Het ziekenfonds voorziet een vergoeding voor elke dag van de week, behalve zondag. Zorg ervoor dat je uiterlijk 6 weken voor je vermoedelijke bevallingsdatum alle nodige informatie aan het ziekenfonds bezorgt. 

Tip: Wist je dat je bij de geboorte van je kind ook recht hebt op een startbedrag van 1.190,68 euro? Je kan dit startbedrag (de vroegere geboortepremie) tijdens je zwangerschap of tot 5 jaar na de bevalling aanvragen.  

 

Hoe ben je beschermd tijdens je zwangerschap?  

Breng je werkgever tijdig op de hoogte van je zwangerschap. Vanaf dat moment geniet je van enkele wettelijke beschermingsmaatregelen.

Zo mag je – als het niet anders kan- zwangerschapsonderzoeken tijdens de werkuren inplannen én ben je beschermd tegen ontslag, tot één maand na je bevallingsverlof.

Overwerk is voor zwangere werkneemsters verboden, tenzij je een vertrouwens- of leidinggevende functie uitoefent. Brengt je werkplek risico’s met zich mee? Dan moet je werkgever voor aangepast werk zorgen.  

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Recente jobs

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.